Fitness training heeft het slechte imago dat de meeste mensen hun doelen niet halen. En dat het niet leuk is. Omdat je toch je doelen niet haalt. En daardoor haken mensen af.

Toen ik in de fitness werkte als trainer, moest ik mijn klanten SMART doelen laten stellen. En eigenlijk kwamen ze daarom al niet meer terug. Want hoewel we het wel doen op ons werk, zitten de meeste mensen privé zo niet in elkaar. En dus doe ik het anders.

Als eerste wil ik je laten starten met een eerlijk doel. Wat zou je zelf willen? Niet omdat het van een ander moet maar wat je zelf wilt. Want het doel van een ander halen, laat dat lekker aan de ander!

Je zult wel een exact doel moeten stellen. Want als je niet weet waar je naar toe wilt, dan kun je er ook niet komen. Alleen horen niet bij ieder doel ook meetbare cijfers. Soms komen die later en soms komen die niet. Toch zou je je daar niet door moeten laten tegenhouden.

Als je dan een eerlijk doel hebt waarvan je weet wat je wilt bereiken, dan is je volgende vraag: past het doel wel bij mij? Als je werkt aan iets wat authentiek bij je past, dan gaat het je makkelijker af. Je gaat het als vanzelf doen en het gaat lukken. Streef je iets na waarbij jij je hele persoonlijkheid moet omgooien om het te bereiken? Well, sucks to be you want dat gaat ‘m natuurlijk nooit worden. Je hebt maar één schijn van een tegenslag nodig en je bent er klaar mee.

Een doel bereiken gaat ook niet lukken als het niet realistisch is. Dus om niet wanhopig te worden is het wel handig om te bepalen of je de lat niet te hoog legt. Andersom is het ook belangrijk om het niet te makkelijk te maken. Want dat motiveert niet. En als het heel makkelijk is, hoef je er ook geen doel van te maken. Dan kun je het gewoon gaan doen.

Ik vind het een goede gewoonte om doelen te stellen die je tijdelijk nastreeft. Zo heb je af en toe ook een gevoel van afsluiting. Dat kan dan weer een moment zijn om een succes te vieren of uit te zoeken hoe je iets volgende keer beter kunt doen. En zelfs als je iets je leven lang wilt gaan doen, is het beter behapbaar als je het in kleine stukjes knipt. En het geeft je ook de mogelijkheid om soms tussen doelen te zitten. Want het leven geeft soms al genoeg stress zonder dat je er nog extra doelen aan toevoegt.

TLDR-versie:

Als je een doel stelt:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *